What The Health

Det skal ikke være en hemmelighed, at denne film gjorde stort indtryk på mig.

Faktisk så stort, at jeg gennem de seneste måneder har lagt min kost om, så jeg i dag kun spiser vegansk. Dét havde jeg ikke set komme!

Når man ser What The Health, er det vigtigt at være opmærksom på, at filmen udspringer fra USA. Det betyder, at fakta ofte serveres meget pædagogisk og dermed forenklet eller forsimplet.

Filmen igennem vender instruktøren Kip Andersen tilbage til historien om lobbyistvirksomhedens indflydelse på markedsføring og madindustriens rolle og interesse i markedsføring af særlige typer mad.

Den historie er interessant og tankevækkende, men heldigvis også så fjern fra min hverdag, at jeg ikke for alvor behøver at forholde mig til det. Amerikanske interesser, pengestrømme og juridiske tiltag er ikke umiddelbart sammenlignelige med danske.

Hvad der til gengæld er tankevækkende – og som ændrede min kost – var forklaringerne om fordøjelse og energioptag.

Et argument, som jeg har svært ved at se modbevist, er: Når vi spiser dyr, spiser vi noget, der har ædt planter (eller har ædt andre dyr, der så har ædt planter). Når vi optager næring fra dyret, optager vi i sidste ende næring fra planter, forarbejdet gennem dyret. Hvorfor ikke bare spise planten så?

Dyret tilfører ikke noget. Altså kan vi få al næring i mere ren form fra planter.

I forlængelse af den forklaring følger sammenligningen mellem en gorillas og en bjørns tarmsystem med menneskets.

Gorillaer æder planter. Bjørne æder dyr. Gorillaers tarme er meget lig menneskers, dvs. lange og beregnede til lang fordøjelsestid. Bjørnes tarme er korte og beregnet til hurtig proces. Ellers ville kødet ligge og rådne.

Mon så ikke mine tarme har bedre af et spisemønster, der minder om gorillaens end bjørnens?

Det er logik for mig.

 

Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg nogensinde skulle spise vegansk. Jeg elsker mad, og især holder jeg meget af æg, ost og mælk. Jeg må indrømme, at jeg har kaldt veganere “frelste”, “hellige” og måske endda “skøre”.

Nu er jeg selv en af dem! Ikke med argumentet om at “det er synd for dyrene”. Tværtimod gør jeg det først for min egen sundheds skyld. Dernæst for miljøets. Køer og svin udleder langt mere COend planter.

Jeg begyndte med en personlig udfordring på 30 dage. Jeg var spændt på, om det ville lykkes i det hele taget. Udviklingen i min fordøjelse var tydelig, og i dag, mere end to måneder senere, spiser jeg fortsat vegansk. Det er mere vanes magt end noget som helst andet, der gør, at vi ikke ændrer kost.

 

Se endelig What The Health. Men husk at lægge det amerikanske formidlings-filter henover. Det er en amerikansk dokumentar, produceret i en amerikansk kontekst.

Filmens hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *